Bodrum kat perdeleri

Merhaba iyi çalışmalar,

Analiz ve çizimini tamamladığım binada revizyon yapmam gerekti. Dış kısımda ki kirişleri perdeye dönüştürdüm ve ikinci bodrum katı da rijit kata dönüştürdüm. Analiz sonunda kolonlarda kesme uyarısı aldım, önceden Q8/8 etriye yeterliyken etriye çapları 12 lere çıktı. Bu perdeler benin yapımda sistemi rahatlatması gerekmez miydi, programda yeni kullanıcıyım, yada ben bir yerde model hatası mı yaptım.

Şimdiden çok teşekkürler...

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba
Önerilerim;
--Kolon ve perdelerde ki (DS) tiklerini kaldırıp,
--2. bodrum kattaki K04 kirişini 30/60 yaparsanız hatasız çözüm alabilirsiniz.

Ünver ÖZCAN
 
Merhaba, dediklerinizi yaptım kesitler de yetersizlikler kalktı. Ancak benim asıl merak ettiğim binamızda hiç perde yokken rahat rahat kurtaran kesitler perdeli model yaptığımda sorun çıkarıyor. Bu normal gelmedi bana acaba modelde perde ayarlarında bilmediğim bir nokta mı var onu merak ediyorum.

Aşağıda 2. bodrum kat kolon donatılarının resmini ekledim, ilki perdeli sistem, etriyeler ikinci resme göre çok fazla.

Teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı2.JPG
    Ekran Alıntısı2.JPG
    127.5 KB · Görüntüleme: 5,021
  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    126.9 KB · Görüntüleme: 5,022
Merhaba,
"Analiz Ayarları/Genel Ayarlar" sekmesinde "Dış merkezlik ve bodrum katı hesaplama yöntemi "Dinamik dış merkezlik ile 4.8.5.1, 4.8.5.2 ve 4.8.5.3' t açıklanan iki yükleme durumlu hesap yöntemi" seçerek analiz yaparsanız, kolon kesme kuvvetleri ve buna bağlı olarak kolon etriyelerinde azalma söz konusu olacaktır. Yönetmelik bodrumlu yapılarda alt üst birlikte çozum için konservatif ve yaklaşık bir yöntem önermiş. Bu yöntemi ön tasarımda kullanıp nihai tasarımda iki yükleme durumlu yöntemi seçersiniz. Yönetmelikte alt ve üst birlikte çözüm olarak önerilen yöntem çok yüksek katlı ve rijit bodrum katı birden fazla olan yapılarda alt üst ayrı yapılan çözümde çıkan değerlere yaklaşabilir. Bu şekilde az katlı 15 kattan küçük yapılarda daha elverişsiz sonuçlar verebilir.

1- İki Aşamalı Analiz
4.8.5 de bahsi geçen iki aşamalı analiz yöntemidir. Yöntem gereği, alt bölüm, rijit bodrum katlar, ile üst bölüm tek modelde iki farklı durum için analiz edilerek sonuçlar birleştirilir.
İlk aşamada sadece üst bölümün kütleleri göz önüne alınarak yapılan analiz sonucu hem üst bölüm hem alt bölümde iç kuvvet ve yer değiştirmeler elde edilir. Analiz sırasında üst bölüm için Tablo 4.1 den taşıyıcı sisteme uygun R ve D katsayıları seçilmelidir.
İkinci aşamada sadece rijit bodrum kat kütleleri göz önüne alınarak analiz yapılır, Alt bölüm için (Ralt/I)=2.5 ve Dalt=1.5 ile işlem yapılır. Bu analiz sonucunda alt bölüm elemanlarında iç kuvvetler ve yer değiştirmeler elde edilir.
Üst ve Alt Analiz Birleştirme Analiz sonrası elde edilen sonuçlar TBDY 2018 4.10.1 e göre sünek ve sünek olmayan iç kuvvetlere uygun birleştirilir.

2- Tek aşamalı analiz
4.3.6 da bahsi geçen tek aşamalı analiz yöntemidir. Bu yöntemde; üst yapı ve rijit bodrum katlar için tek analiz modeli oluşturulur. Üst yapı ve rijit bodrum katların kütleleri kullanılarak analiz yapılır. Alt ve üst bölüm için R ve D katsayıları TBDy 2018 gereği farklıdır ve farklı tasarım spektrumları kullanılır. TBDY 2018 4.3.6.2 gereği alt ve üst bölüm elemanlarında sünek ve sünek olmayan davranış tanımlarına uygun olarak D katsayısı ile arttırımlar gerçekleştirilir. Üst yapı için Tablo 4.1 e uygun taşıyıcı sistem tipine göre belirlenen R ve D katsayıları kullanılırken, rijit alt bölüm için R/ I =2.5 ve Dalt=1.5 ile işlem yapılır. Bu kabul aşağıdaki yönetmelik maddelerine uygun yapılır. Vüst =0 alınmakta ve bu işlem neticesinde Ra,alt belirlenmektedir.




İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • Bodrum - Ust Ayri ve Bodrum Ust Birlikte Cözüm.pdf
    963.5 KB · Görüntüleme: 179
Geri
Üst