Burulma düzensizliği katsayısı 1'e çok yakın

Merhaba.
Bir projenin tasarımını yaptım.İlgili modeli ekteki linkte indirilebilir olarak sunuyorum.
Analiz sonrası gerek göreli kat ötelemeleri gerek burulma düzensizliği katsayıları sınırın altında kaldı.
Fakat burulma düzensizliği katsayıları 1'e çok yakındı. (1,002-1,005 gibi değerler. maximumu 1,042)
Değerlerin 1'e bu kadar yakın olmasından şüphelendim.
Zira katsayının 1 çıkması, ilgili kattaki tüm kolonların hemen hemen eşit göreli kat ötelemesi yapması alamına geliyor.(yanılıyorsam düzeltin lütfen)
Modellememi tekrar kontrol ettim. Fakat ciddi bir modelleme hatası bulamadım.
Burulma katsayılarından şüphelenmem üzerine, binadaki tüm perdeleri 30/50 kolonlara çevirdim. Yine de burulma düzensizliği katsayaları neredeyse değişmedi.
Ardından binanın burulma davranışı sergilemesi için, binanın kütle merkezine göre , doğusunu batısına göre zayıflatmak amacıyla, doğu kısımdan kolon kaldırmaya başladım.
Doğu taraftaki tüm kolonları dahi kaldırmama rağmen (yaklaşık 100 m2 lik alanı 1 tek kolonla taşıtmayı denediğimde dahi) burulma düzensizliği katsayıları 1,007 civarlarında kaldı.
Dolayısıyla projemde bir hata olduğunu düşünüyorum fakat nerede hata yaptığımı bulamıyorum.
Modelimi inceleyip yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
MODEL İNDİRME BAĞLANTISI:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Saygılarımla,
Emrah GÖKDEMİR
 
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

Merhaba;

Burulma düzensizliği kontrolü TBDY 2018 Tablo 3.6 gereği Eşdeğer deprem yükü yöntemi ile hesaplanır. Göreli kat ötelemesi, iç kuvvetler betonarme tasarıma esas kuvvetler ise MODAL analize göre yapılır. Bu nedenle sonuçlar birebir aynı da gelmeyecektir.
Sizin projenizdeki durumun sebebi ise yarı rijit seçimindeki mantıktan kaynaklanır. Yarı rijit diyaframda mesh aralığınıza bağlı olarak n adet düğüm noktası döşemelerde elde edilir. Ve bina kütlesi bu döşemelerdeki düğüm noktalarına dağıtılır. Düzensizlik problemi olsa bile raporda da ilgili burulma düzensizliği sayfasında belirtildiği gibi dinamik analiz yöntemi ile hesap yapıldığından herhangi bir sorun yoktur.

Düzensizlik için tam rijit diyaframa çevirip kontrol edebilirsiniz. Projenizde modelleme olarak bir problem görünmemektedir.
 
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

Cevabınız için teşekkür ederim.
Fakat burulma düzensizliği katsayılarının , 1' e bu kadar yakın olması (hemen hemen 1) bence çok akla yatkın değil. Zira katsayının 1 çıkabilmesi için ilgili katta , Max azaltılmış göreli kat ötelemesi yapan kolon değerlerinin , minimum göreli kat ötelemesi yapan kolon değeriyle aynı olması gerekir ki oran 1 olsun. Dolaysııyla ilgili kattaki tüm kolonların azaltılmış göreli kat ötelemesi değerleri birbirine eşit olmalı.
Benim modelimde her ne kadar değerler 1 olmasa da 1 e çok çok yakın değerler alıyorum. (1,003-1,005-1,007 gibi).

Problemin kaynağını tespit edeblmek için yaptığım uzun araştırmalar neticesinde şöyle bir sonuca ulaştım;
-Modelde K25 ve K16 saplama kirişlerini kaldırdım. Dolayısıyla P01 ve P05 perdelerinin bir kısmına denk gelen 85*155 boyutlarındaki döşeme yırtığığını kaldırıp, D23-D24 döşemelerini ve D04-D13 döşemelerini kendi aralarınde birleştirip tek döşeme olarak geçtim.
(Özetle 2 basit saplama kiriş ve döşeme yırtığı kaldırmış oldum)
-Modelde başkaca hiçbir değişiklik yapmadan analiz yaptığımda burulma düzensizliği katsayılarının ve göreli kat ötelemelerinin ciddi arttığını gözlemledim.
(Burulma düzensizliği katsayıları max 1,078'den max 1,588'e ulaştı.)
(Göreli kat ötelemeleri max 0,00666'dan max 0,01119'e ulaştı.)













Sonuç olarak;
-Yaptığım bu ufak değişiklikle , değerlerin bu denli ciddi oranda değişmesi akla yatkın gelmiyor. Zira ilk modelde ne kadar kolon eksiltsem de burulma düzensizliği değerleri pek değişmiyor 1'e çok çok yakın kalıyor. Fakat 2. modellememden sonra kolonlarda yaptığım değişiklikler, değişiklikle paralel olarak mantıklı şekilde burulma düzensizliği katsayılarına da yansıyor.
-İlk modelde P01 ve P05 Perdelerinin bir kısmına denk gelen 85*155 yırtıktan dolayı böyle bir problem oluştuğunu düşünüyorum.
Problemin detaylı incelenmesini ve problem yazılım kaynaklı ise çözülmesini, yazılım kaynaklı değil ise problemin ve çözümünün ortaya konulmasını rica ediyorum.

Not:
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına ekran resimleri de ekliyorum.
Sözü edilen her iki Modelleye ait indirme linkini ekte sunuyorum. Modelleri indirip yazdığım sonuçları alabilirsiniz.

İNDİRME BAĞLANTISI:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • sistem 1.png
    sistem 1.png
    90 KB · Görüntüleme: 1,422
  • sistem 2.png
    sistem 2.png
    64 KB · Görüntüleme: 1,419
  • burulma sistem 1.jpg
    burulma sistem 1.jpg
    765.1 KB · Görüntüleme: 1,414
  • göreli sistem 1.jpg
    göreli sistem 1.jpg
    467.9 KB · Görüntüleme: 1,405
  • burulma sistem 2.jpg
    burulma sistem 2.jpg
    525.9 KB · Görüntüleme: 1,411
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI
 

Ekli dosyalar

  • göreli sistem-2.jpg
    göreli sistem-2.jpg
    583.5 KB · Görüntüleme: 1,358
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

Merhaba;

Saplama kiriş ve yırtığın kalkmış olması analiz modelini değiştiren bir durumdur. Bu nedenle sonuçların aynı olmasını zaten beklemiyoruz. Projenizdeki durum incelenmesi için ar-ge ekibine gönderilmiştir.

A1 düzensizlik kontrolü sadece analiz yöntemi olarak eşdeğer deprem yükü yöntemi veya modal analizin seçilmesine karar verilmesinde etkilidir. ideCAD Statik zaten modal analiz ile hesap yaptığı için önemli değildir. Ancak göreli öteleme için kontrol etmek gerekir.

Ar-ge ekibi dönüş yapıncaya kadar tavsiyemiz projenizi oluşturduğunuz setlerde veya ara adımlarda sorun olmaması adına programı ctrl +shift ile açıp tekrar giriniz. Tavsiyemiz orta bölgede iki perde grubunu kirişler ile birbirine bağlayıp boşlukları düzenlemenizdir. Perdelerin orta bölgede bir arada çalışması uygun ve rijit bir çekirdek bölgenin oluşması sonuçlarınızı ciddi değiştirecektir ve mühendislik olarak daha uygun sonuç olacaktır.
 
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

Peki ilk modelde saplama kiriş ve yırtık mevcutken, kütle merkezine göre binanın doğusundaki tüm 30/50 kolonları kaldırmayı dener misiniz. Doğu bölgedeki 6 adet kolonun tamamını dahi kaldırsanız,o bölgeyi tamamen kirişlerle taşıtmaya dahi kalksanız yapıdaki burulma katsayılarının yine de 1 e çok yakın olduğunu ve pek değişmediğini gözlemleyeceksiniz.
Bu durum ne kadar normaldir. Yapının doğusunu batısına göre fazlasıyla zayıflattığımız zaman, burulma düzensizliği katsayılarının da ciddi anlamda değişmesi beklenmez mi?
Yazdıklarınızı anlıyorum fakat malesef bu durumu mantığım kabul etmiyor.
 
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

Her ne kadar konumuz bu olmasa da ,

"A1 düzensizlik kontrolü sadece analiz yöntemi olarak eşdeğer deprem yükü yöntemi veya modal analizin seçilmesine karar verilmesinde etkilidir. ideCAD Statik zaten modal analiz ile hesap yaptığı için önemli değildir."

yazmıştınız. A1 düzensizliğinde bulduğumuz nbi katsayısının 1.2-2.0 aralığında kalması , dinamik yöntem kullanıldığı in önemli değil haklısınız. Fakat bununla sınırlı değil biliyorsunuz. Yönetmelik gereği max nbi katsayısı alınıp, (nbi,max /1.2)^2 formülünden çıkan katsayı ile eksantrisite oranı olan yüzde 5 çarpılarak eksantrisite oranının artırılması gerekiyor.

Dolayısıyla ilk modelinde nbi,max değeri 1.078 değerinde olduğundan eksantrisite değerim yüzde 5 olacak,

Fakat ikinci modelimde nbi,max değerim 1.580 civarında çıktığı için ; (1.580/1.2)^2=1.73 katsayısı oranında eksantriste artırımı yapılacağı için , %5 * 1.73 =8.65 değerine gelecek.
Dolayısıyla burulma katsayılarındaki değişiklik eksantrisitenin yüzde 70 civarında artmasına sebep olacak.

Bu durum da sistemin, -%5X,+%5X,-%5Y,+%5Y yüklemelerinde yüksek eksantrisiteden dolayı daha yüksek burulma momentlerine maruz kalmasına sebebiyet verecek.

Ayrıca katsayının 1.2 den büyük çıkması sebebiyle B katsayısı da 0.8 den 0.9 a çıkacak.

Dolayısıyla eğer burulma düzensizliği katsayılarının hesaplanmasında yazılımsal bir hata söz konusu ise, bu durum yapı tasarımını önemli oranda etkileyecektir diye düşünüyorum.

İyi çalışmalar
Saygılarımla,

SM-G770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

Merhaba;

Bu katsayının hesabı ve testleri ETABS ile karşılaştırmalı modeller ile uygulandı. Bu testler IMO el kitabında yer alan BA1 örneği vb. geometrideki yapılar için yapılmıştı. Proje bazlı olduğunu veya sizin yapınızdaki bir durumdan kaynaklı bir durum olduğunu düşünmekteyiz. Bu illa sizin veya programın hatası olmak zorunda da değil. Yapıla hesap kabulleri ile ilgili bir durum olabilir. Bunun için sistemde gerekli notlar oluşturulmuştur.

İyi Çalışmalar.
 
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

İlginiz için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar dilerim.

SM-G770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Re: BURULMA DÜZENSİZLİĞİ KATSAYISININ 1'E ÇOK YAKIN ÇIKMASI

emrahgokdemir":2gscs5xd' Alıntı:
Fakat bununla sınırlı değil biliyorsunuz. Yönetmelik gereği max nbi katsayısı alınıp, (nbi,max /1.2)^2 formülünden çıkan katsayı ile eksantrisite oranı olan yüzde 5 çarpılarak eksantrisite oranının artırılması gerekiyor.

Bu yazdığınız 4.7.4 maddesi değil mi? Eğer o ise eşdeğer deprem hesabını ilgilendiriyor, mod birleştirme yöntemi ile hesap yapılınca arttırılmasına gerek yok.
Eğer şu an atladığım bir nokta yok ise yönetmelik açısından burulma düzensizliğinin mod birleştirme hesabında herhangi bir direkt etkisi yok. Sadece yapı hakkında fikir vermesi açısından faydalı oluyor.
 
goose":3gntrzdn' Alıntı:
emrahgokdemir":3gntrzdn' Alıntı:
Fakat bununla sınırlı değil biliyorsunuz. Yönetmelik gereği max nbi katsayısı alınıp, (nbi,max /1.2)^2 formülünden çıkan katsayı ile eksantrisite oranı olan yüzde 5 çarpılarak eksantrisite oranının artırılması gerekiyor.

Bu yazdığınız 4.7.4 maddesi değil mi? Eğer o ise eşdeğer deprem hesabını ilgilendiriyor, mod birleştirme yöntemi ile hesap yapılınca arttırılmasına gerek yok.
Eğer şu an atladığım bir nokta yok ise yönetmelik açısından burulma düzensizliğinin mod birleştirme hesabında herhangi bir direkt etkisi yok. Sadece yapı hakkında fikir vermesi açısından faydalı oluyor.

Haklısınınz. Fakat Mod birleştirme yöntemi kullanılsa dahi 4.8.4.1 maddesi gereği, nbi katsayısının 1.2 den büyük çıkması durumunda B katsayısının hesabında kullanılan ¥E katsayısı 0.8 den 0.9 a çıkacak.
Bulunan B katsayısı da tüm azaltılmış iç kuvvet ve yerdeğiştirmelerin artırılmasında çarpan olarak dikkate alınacak.
Dolayısıyla sadece bu durum bile iç kuvvet ve yerdeğiştirmelerin yüzde 12.5 artırılmasına sebebiyet verecek.

Eklediğim modelleri indirip incelerseniz, ilk döşeme yırtığı mevcut olan sistemde neyi değiştirirseniz değiştirin( kolon eksiltme, kolon büyütme-küçültme gibi) burulma katsayıları nerrdeyse değişmiyor ve 1 e çok çok yakın çıkıyor.

Fakat döşemedeki ufak yırtığı kaldırdığınız zaman burulma katsayıları 1.500 seviyelerine çıkıyor, ve sistem o andan sonra yapılan tüm değişikliklere ( kolon kaldırma , kolon büyütme küçültme gibi) paralel cevap veril burulma katsayılarını değiştiriyor.

Evet döşemedeki ufak yırtığı kaldırmak analiz sistemini değiştireceği için sonuçların değişmesi normal.

Fakat döşemedeki yırtık kaldırılmadan önceki sistemde istediğiniz yeri değiştirin( yani dolayısıyla analiz modelini istediğiniz gibi değiştirin) ; sistem yaptığınız değişiklikle paralel şekilde burulma katsayılarını değiştirmiyor ve katsayılar yine hemen hemen aynı şekilde 1 e çok yakın çıkıyor.

Bence bu yırtığı kaldırmakla sonuçların yapılan değişikliklerle paralel değişmesi;
ama yırtık kaldırılmayınca , değişikliklere burulma katsayılarının hesabı noktasında duyarsız kalması çok mantıksız. Problemin kaynağını tespit edemedim ama akla yatkın olmadığı aşikar.

SM-G770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Evet siz de haklısınız, yazdığınız 1.2'li formüle odaklanınca 4.8.4.1 maddesi benim aklıma gelmedi.
 
Eğer projelerinizde buna benzer beklemediğiniz sonuçlar varsa, bu durumun seçtiğiniz mesh aralıklarıyla ilgisi olabilir.

Örneğin bu projede hem perdeler hem döşemelerde sonlu eleman genişiği 20 cm seçilirse bu bahsettiğiniz durum oluşmayabilir. Siz perdelerde 60 cm döşemelerde 40 cm seçmişssiniz.

Genel olarak biraz uzun sureli çozüm yapmayı göze alıp mesh aralıklarını 20 cm den daha küçük seçmemek yararlı olabilir. ideCAD herhangi bir projede sonlu elemanları usulune uygun ve otomatik üretir. Ancak böyle buyuk mesh aralıkları seçildiğinde her zaman uygun sonuçlar vermeyebilir. Bize mesh aralıkları buyuk seçilidiğinde ortaya çıkan bu durumları iletiğinizde büyük mesh aralıkları durumlarında da gerekli olan mesh oluşturamama önemlerini alırız.

Ayrıca mesh aralıkları 60 cm olduğunda bu durumun neden oluştuğunu anlar ve çözümünü de bulabiliriz. Bu anlamda proje göndermeniz sorunlara çok daha kısa sürede isabetli çözümler geliştirmemize yardımcı olur.

Bir başka husus da mesh aralıklarının buyuk seçilmesi her zaman ve her projede buna benzer durumların çıkmasına yol açmaz.

Bu projenizi Arge departmanında inceleyeceğiz.
 
Ismail Hakki Besler":3fxtmqwr' Alıntı:
Eğer projelerinizde buna benzer beklemediğiniz sonuçlar varsa, bu durumun seçtiğiniz mesh aralıklarıyla ilgisi olabilir.

Örneğin bu projede hem perdeler hem döşemelerde sonlu eleman genişiği 20 cm seçilirse bu bahsettiğiniz durum oluşmayabilir. Siz perdelerde 60 cm döşemelerde 40 cm seçmişssiniz.

Genel olarak biraz uzun sureli çozüm yapmayı göze alıp mesh aralıklarını 20 cm den daha küçük seçmemek yararlı olabilir. ideCAD herhangi bir projede sonlu elemanları usulune uygun ve otomatik üretir. Ancak böyle buyuk mesh aralıkları seçildiğinde her zaman uygun sonuçlar vermeyebilir. Bize mesh aralıkları buyuk seçilidiğinde ortaya çıkan bu durumları iletiğinizde büyük mesh aralıkları durumlarında da gerekli olan mesh oluşturamama önemlerini alırız.

Ayrıca mesh aralıkları 60 cm olduğunda bu durumun neden oluştuğunu anlar ve çözümünü de bulabiliriz. Bu anlamda proje göndermeniz sorunlara çok daha kısa sürede isabetli çözümler geliştirmemize yardımcı olur.

Bir başka husus da mesh aralıklarının buyuk seçilmesi her zaman ve her projede buna benzer durumların çıkmasına yol açmaz.

Bu projenizi Arge departmanında inceleyeceğiz.

İsmail Bey, ilginiz için teşekkür ederim.

Farklı bir statik hesap programından ideCAD 'e geçiş yaptım. Bir kez daha ideCAD'i tercih etmekte ne kadar isabetli bir karar verdiğimi teyit etmiş oldum.
Konulara taraflı yaklaşmadan enine boyuna inceliyor olmanız ve kullanıcılarınıza karşı yukarıdan bakan bir tavır içerisine girmeyip bizlerin istek ve önerilerini dikkate almanız gerçekten takdire şayan.

İdeCAD 'in gün geçtikçe gelişip güçlenmesi adına bizler de kullanıcılarınız olarak elimizden gelen desteği göstermeye çalışacağız.
Ülkemiz için gerçekten önemli bir değersiniz.
Kendi adıma ideCAD ailesiyle bu kadar geç tanışmış olmaktan dolayı üzüntü duyuyorum.

İyi çalışmalar dilerim,
Emrah GÖKDEMİR

SM-G770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Emrah Bey,

merdiven mesnet koşullarınıda kontrol edin. Tüm kenarlar kolon,kiriş,döşeme,perde,temel elemanlara mesnetli görünüyor. O bile ciddi anlamda iyi/kötü değişime sebep oluyor.


Nurgül hnm,

burulma düzensizliği gibi göreli kat ötelemesi kontrolüde eşdeğer deprem yüküne göre yapılıyor, ben mi yanılıyorum?
 
Mustafa Bey,
Merhaba,
Bildiğim kadarıyla, ideCAD merdiven mesnetlenme koşulları belirle komutuna girildikten sonra, merdivenin herhangi bir kenarına tıklayıp, "yapı ile birlikte çözüm için mesnetlenme koşulları" kısmında işaretlenen (kolonlara bağlı, kirişlere bağlı,perdelere bağlı vs.) elemanları; girilen mesnetlenme uzaklığı (örneğin 25 cm) kadar bir mesafede tüm kenarlarda arar, ve 25 cm yakında bulunan işaretlenen elemanları bulup , ilgili yerlere link atarak mesnetleme yapar. Eğer söz konusu mesafe (25 cm) aralığında işaretlenen elemanlardan herhangi biri yoksa , o elemanla ilgili bir mesnetleme işlemi yapmaz.

Dolayısıyla , eğer merdiven etrafında olmayan bir elemanı "yapı ile birlikte çözüm için mesnetlenme koşulları" kısmında seçmiş olsak dahi, ideCAD bun elemanı merdiven kenarları yakınında arayacak, yakınında böyle bir eleman bulamadığı için de mesnetleme yapmayacaktır. Dolayısıyla "yapı ile birlikte çözüm için mesnetlenme koşulları" kısmındaki tüm seçenekleri seçmiş olmak, bir modelleme ve tasarım hatasına sebebiyet vermeyecektir diye düşünüyorum. Bu konuda yanılıyorsam düzeltin lütfen.
 
Merhaba,

merdiven ile ilgili gerek forumdan aldığım bilgiler gerekse yaptığım denemelerde merdivenin mesnet koşullarını manuel olarak hangi elemana mesnetleniyorsa onu işaretlemek gerektiğini gördüm. İlk kullandığımda bende sizin gibi bir mantık kurdum ama önemli olan proğramın hangi mantıkla çözümlediği. O yüzden merdivenlerde mesneti kullanıcının tanımlaması gerekiyor. Forumda buna benzer videolar var. isterseniz bir göz atın.
 
MustafaAkın20":303sznzi' Alıntı:
Merhaba,

merdiven ile ilgili gerek forumdan aldığım bilgiler gerekse yaptığım denemelerde merdivenin mesnet koşullarını manuel olarak hangi elemana mesnetleniyorsa onu işaretlemek gerektiğini gördüm. İlk kullandığımda bende sizin gibi bir mantık kurdum ama önemli olan proğramın hangi mantıkla çözümlediği. O yüzden merdivenlerde mesneti kullanıcının tanımlaması gerekiyor. Forumda buna benzer videolar var. isterseniz bir göz atın.



ideCAD yetkililerinden bu konuda bir bilgilendirme bekliyoruz. Merdiven mesnet koşulları belirleme noktasında hangi yolu izlemek daha doğru olacaktır bizi aydınlatırsanız seviniriz.
 
Ismail Hakki Besler":139unkfi' Alıntı:
Eğer projelerinizde buna benzer beklemediğiniz sonuçlar varsa, bu durumun seçtiğiniz mesh aralıklarıyla ilgisi olabilir.

Örneğin bu projede hem perdeler hem döşemelerde sonlu eleman genişiği 20 cm seçilirse bu bahsettiğiniz durum oluşmayabilir. Siz perdelerde 60 cm döşemelerde 40 cm seçmişssiniz.

Genel olarak biraz uzun sureli çozüm yapmayı göze alıp mesh aralıklarını 20 cm den daha küçük seçmemek yararlı olabilir. ideCAD herhangi bir projede sonlu elemanları usulune uygun ve otomatik üretir. Ancak böyle buyuk mesh aralıkları seçildiğinde her zaman uygun sonuçlar vermeyebilir. Bize mesh aralıkları buyuk seçilidiğinde ortaya çıkan bu durumları iletiğinizde büyük mesh aralıkları durumlarında da gerekli olan mesh oluşturamama önemlerini alırız.

Ayrıca mesh aralıkları 60 cm olduğunda bu durumun neden oluştuğunu anlar ve çözümünü de bulabiliriz. Bu anlamda proje göndermeniz sorunlara çok daha kısa sürede isabetli çözümler geliştirmemize yardımcı olur.

Bir başka husus da mesh aralıklarının buyuk seçilmesi her zaman ve her projede buna benzer durumların çıkmasına yol açmaz.

Bu projenizi Arge departmanında inceleyeceğiz.

İsmail Bey Merhaba,
Projeyi sizin söylediğiniz gibi döşeme ve perdeler için sonlu eleman genişliklerini 20 cm alarak çözdüm.Fakat burulma düzensizliği ve göreli kat ötelemelerinin hesabı noktasında bir fark oluşmadı sayılır.
Ardından sonlu eleman genişliklerini 10 cm alarak çözdüm. 250000 düğüm noktasıyla yaklaşık 40 dakika analiz süresinin ardından aldığım sonuçlarda da kayda değer bir farklılık olmadı. 10 cm sonlu eleman genişiliği ile aldığım sonuçları paylaşıyorum.
Sorun mesh genişlikleri ile ilgili olmayabilir.
Bilgilerinize,

Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • BURULMA.png
    BURULMA.png
    125.6 KB · Görüntüleme: 1,142
  • Göreli Kat.png
    Göreli Kat.png
    139.5 KB · Görüntüleme: 1,140
Emrah beyle aynı sorunla bazı projelerde ben de karşılaşıyorum.
Hatayı fark etmemizde en belirgin parametre burulma düzensizliğinin 1.00 yada 1'e çok yakın bir değer çıkması ve binanın göreli kat ötelemelerinin olması gerekenden düşük çıkması.
Sürekli proje çizen biri olarak binanın olması gerekenden çok daha rahat çözülmesini sezgisel olarak gözlemleyebiliyorum.

Mesaja eklediğim projede sadece ön etüt olarak minimum ebatlarda kolonlar kullanılmasına rağmen, çift donatı hatası yada birleşim bölgesi kesme güvenliği hatasından başka hata almıyorum.
Ayrıca burulma düzensizliği katsayısı Bodrum Kat hariç 1.00
Projede gelişigüzel bazı saplama kirişleri sırası ile silince problem düzeliyor ama sadece bir kirişle alakalı olduğunu tespit edemedim. Her bir saplama kirişi sildiğimde tekrar analiz yatım. Sonuçların düzeldiği kirişi bulduktan sonra eski haliyle projeyi tekrar yükleyerek ilk başta o kirişi sildim fakat yine aynı sonuca ulaşamadım. Bu sefer başka bir kaç kirişi sildikten sonra analiz sonuçları değişiyor.

Modelimde bir hata bulamadım. Belki de benim farkında olmadığım bir veri girişi hatası yapmış da olabilirim.

İyi çalışmalar diliyorum...

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • Düzensizlik Özet Raporu.PNG
    Düzensizlik Özet Raporu.PNG
    71.2 KB · Görüntüleme: 807
Geri
Üst